vazduhoplovni časopis bez granica...

Piše: Željka Trninić

firefoxPovodom stogodišnjice (veka) avijacije u Srbiji 31. maja 2010.  u Komandi vazduhoplovstva u Zemunu je u prisustvu 160 gostiju svečano promovisana knjiga „TADIJA SONDERMAJER“ – Temelji našeg vazduhoplovstva, autora  Radmile Tonković, vazduhoplovnog novinara, urednika, pisca i publiciste. Ovom knjigom profesorka Tonković je odužila dug Srbije, koja je tek juče dobila prvu publikaciju o aeronautičkom inženjeru, pilotu, osnivaču i utemeljivaču našeg sportskog i civilnog vazduhoplovstva -  Tadiji Sondermajeru. 
On je bio najmarkantnija ličnost u vazduhoplovstvu Srbije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije i najzaslužniji čovek za stvaranje i razvoj civilnog vazduhoplovstva na našim prostorima. Pilot-lovac iz Prvog svetskog rata, prvi vazduhoplovni inženjer u Kraljevini Jugoslaviji, utemeljivač i direktor prvog domaćeg Društva za vazdušni saobraćaj Aeroput, bio je plemić i džentlmen, građanin sveta, poliglota i čovek ispred svog vremena, koji je ugled Srbije podigao na najviši nivo u istoriji.
Kao prava istorijska monografija prepuna i bogata dokumentarnim podacima, knjiga je pisana lirskim stilom i prožeta književnom autorovom  vokacijom, te stoga pitka i  nadasve edukativna. Dok je čitamo, pred nama promiču slike iz života Beograda i Srbije između dva svetska rata i u posleratnom periodu, tako eksplicitne da bi mogle da posluže kao dobar scenario za ekranizaciju. Ovom knjigom autor je pokazao i poručio koliko i do današnjih dana  Tadiju voli, ceni i poštuje njegova Srbija, kojoj je posvetio celog sebe, ceo svoj život i plodnu karijeru našeg najeminentnijeg i najsvestranijeg vazduhoplovnog stručnjaka. Zbog toga pažnji naših čitalaca i zaljubljenika u vazduhoplovstvo toplo preporučujemo ovu jedinstvenu knjigu, koja predstavlja omaž velikom čoveku i vazduhoplovcu – Tadiji Sondermajeru.

ANTRFILE - O autoru
Autora knjige profesora Radmilu Tonković možda i ne treba specijalno predstavljati zbog njene popularnosti, jer je u celokupnom našem vazduhoplovstvu svi poznaju kao svestrano obrazovanog intelektualca, stručnjaka i visokog profesionalca, profesora, filologa i filozofa, prevodioca, vazduhoplovnog urednika i novinara. Visok ugled i poštovanje je stekla kao počasni član mnogobrojnih domaćih i stranih udruženja, asocijacija i avio-klubova; prva je žena vazduhoplovni urednik i novinar na Balkanu i dobitnik ogromnog broja nagrada, priznanja, plaketa, diploma i sertifikata, među kojima kao jedina žena Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO i Počasnog vazduhoplovnog paradnog oficirskog bodeža. Njena prva knjiga „Život stvaran letenjem“ je nagrađena na međunarodnom nivou i prevedena na 2 svetska jezika, a nedavna visoka priznanja u avijaciji Ruske Federacije, gde živi i radi već 2 godine, zaista su vredna pomena – prof. Tonković je dobitnik Počasnog pilotskog znaka civilne avijacije Rusije, počasni je član Vojno-naučnog kulturnog centra Oružanih snaga Ruske Federacije i Kluba žena letnih specijalnosti Rusije „AVIATRISSA“; nagrađena je specijalnim priznanjem „POČASNOM GRAMOTOM“ Predsedničkog Kremaljskog puka Rusije i Ordenom povodom 65-godina velike pobede i ove godine je imenovana za člana međunarodnog žirija Olimpijade iz istorije avijacije i vazduhoplovstva.

Gospođa Tonković se dugi niz godina bavi istorijskim i savremenim događajima u civilnom, sportskom, saobraćajnom i vojnom vazduhoplovstvu u našoj zemlji i svetu, o čemu je objavila preko 500 članaka i priloge u 12 knjiga, a u pripremi je njena nova knjiga  o ženama-pilotima celog sveta, koja je već proglašena za jedinstvenu svetsku enciklopediju.